Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10. rész - Az IQ Klub megszűnése

2010.01.24

10. rész

Az IQ Klub megszűnése

 

Mi, az IQ Klub tagjai megkezdtük az utolsó hetünket a vértesszőlősi iskolában. Elérkezett az idő, hogy megbeszéljük az IQ Klub jövőjét.
Az egyesület jövője előtt alapvetően két lehetőség állt: mivel az itt töltött időnek vége, ezért a Klub is megszűnik; vagy pedig a tanév végétől függetlenül tovább működik. Az utóbbi esetben azonban teljesen megváltozott körülmények között működött volna az egyesület, hiszen a nyári szünet kezdetétől nem is lettek volna szünetek, amelyekben az IQ Klub működött, továbbá a tagok sem biztos, hogy össze tudtak volna jönni mindannyian, hogy tevékenykedjünk a Klubban (később ez valóban így is lett, a ballagás vagy az évzáró volt az utolsó alkalom, hogy az összes IQ-s együtt volt). Ebben az esetben az IQ Klub a hanyatlás állapotába került volna, a tagok csak nehezen találkozhattak volna egymással, és lassan, de biztosan már mindenki egyre inkább felesleges és értelmetlen macerának érezte volna a Klubot. Ekkor vagy megszűnt volna, egy bukott egyesületként, vagy még annyi fáradságot sem veszünk, hogy megszüntessük, és a hajdani dicső egyesületnek csak szánalmas romjai maradtak volna meg. Ám ha az egyesület még az utolsó héten megszűnik, akkor dicsőségének teljében, ereje tetőpontján fejezi be működését, és mi elégedetten hagyhatjuk el a Klubot, tudván, hogy nem tudta legyőzni senki, és nevére büszkén emlékezhetünk vissza később is. Ha ebben a formában már sehogy sem tudott volna működni, akkor inkább legyen vége másfél év dicső befejezéseként, mint hogy fokozatosan elgyengülve tovább létezzen. Közös tanácskozás után végül úgy döntöttünk, hogy ezt a verziót választjuk, és az IQ Klub 2008. június 13-án, pénteken, a tanév utolsó napján éjfélkor megszűnik. Bár szomorú volt meghozni ezt a döntést, de tudtuk, hogy a Klubnak és nekünk is ez az egyedüli jó választás, mert ha már mindenképpen vége kell, hogy legyen, akkor úgy szűnjön meg, ahogy azt a tagjai eldöntik, és ne úgy, ahogy a külső körülmények diktálják.
Így most már bizonyossá vált, hogy csupán néhány nap van hátra az IQ Klub történetéből, ezért amellett, hogy az utolsó napokban is sok időt töltöttünk a Klubban, el kellett intézni a megszűnéssel járó dolgokat is. Június 11-én, szerdán a Klubnak 1200 Ft vagyona volt, ezt szétosztottuk a tagok között, így a hat tag mindegyike 200-200 Ft-ot kapott. Ezután az esemény után már nem szedtünk be több pénzt. Az egyesület két vagyontárgyát, az IQ-követ és a tartalék kókuszdiót is át kellett adni valakinek. Hogy kié lesz ez a két dolog, azt elsősorban az alapján döntöttük el, hogy ki milyen összeggel támogatta a Klubot. Így az IQ-kő Santavecz Ferenc, a tartalék kókuszdió pedig az én tulajdonom lett. Mindketten azzal a feltétellel kaptuk meg ezeket, hogy ha lesz IQ-találkozó, akkor arra el kell hoznunk.
A másik fontos kérdés, ami felmerült a megszűnéssel kapcsolatban, az a honlap jövője volt. Úgy gondoltuk, hogy az egyesület megszűnése miatt nem szükséges a honlapot is eltüntetni, főleg, miután annyi munka lett belefektetve. Ezért úgy döntöttünk, hogy a honlap a megszűnés után is fönnmarad, emlékműveként az IQ Klub történetének. Így, ha később messze sodor is az élet az IQ Klubtól, virtuálisan bármikor visszatérhetünk a Klubba, bejárhatjuk a jól ismert helyeket. Mivel a megszűnés után értelemszerűen nem lehetett volna szavazást, megbeszélést tartani a honlappal kapcsolatban, ezért úgy határoztunk, hogy a honlap a június 13-ai állapotban maradjon fenn, és így az összes tag megtalálhatja itt később is a jól ismert képeket, szövegeket (egyedül a Történet menüpontban történt módosítás, egy helyen múlt időbe kellett tenni egy jelen idejű állítást). Hozzászólásokat a megszűnés után is lehet küldeni, viszont én továbbra is szűröm ezeket az eredeti feltételek szerint. Ekkor még az is a honlap fennmaradása mellett szólt, hogy úgy gondoltuk, a későbbi nosztalgiarendezvények hírei, képei ide fognak fölkerülni (azonban ilyen eseményre nem került sor).
Végül mindent elintéztünk, amire a megszűnéssel kapcsolatban szükség volt, és elérkezett az utolsó nap, június 13. Nagyon szép, napos idő volt egész nap. Ezen a napon volt a bolondballagás délelőtt, így már nem nagyon tanultunk. A falu bejárása után hazamentünk, majd a végzősök hagyományos előadását kora délután tartottuk meg az iskolásoknak, majd később újra előadtuk, elsősorban a szülőknek. Ezután kezdődött a bankett a művházban, ami nagyon jó hangulatban telt. Itt volt Sztankó Dániel is, aki bár másik iskolába járt, de eljött az eseményre. Így végül úgy alakult, hogy az osztályunkból az összes IQ-s együtt volt az utolsó napon. Nagyon jól éreztük magunkat, amikor épp nem a meccset néztük, akkor kint garázdálkodtunk a dombon, a szomszéd gyerekekkel kerültünk összetűzésbe, vagy éppen a szomszéd cseresznyéjét eszegettük... Ezenkívül még a folyosón ólálkodtunk, és kellemetlen helyzetbe hoztuk az arra járókat... Tehát IQ-sokhoz méltóan viselkedtünk. Az este folyamán nemcsak az iskolától búcsúztunk, hanem az IQ Klubtól is, és bizony többször emlegettük a bankett során az IQ Klubot. Végül a szerenáddal véget ért az esemény, és 11 körül hazaindultunk. Az IQ Klub pedig, közel másfél év után, éjfélkor befejezte működését.
Az IQ Klub története egy kis faluban újat alkotni tudó diákok műve. A Klub működése meghatározta a tagok iskolai életét, méltó lezárása volt az általános iskolás éveknek. 2007 tavaszán még nem sejtettük, hogy ez lesz belőle. Elindultunk, leküzdve számtalan akadályt és problémát, nem adtuk fel soha a meggyőződésünket. Közben néhányan távoztak, néhányan csatlakoztak, de a Klub töretlenül haladt előre. A kezdeti megrökönyödést felváltotta az emberek elismerése, az ellenséges hangok elhallgattak, és az IQ Klub egy fogalom lett az iskolában, de talán a faluban is. Soha előttünk nem csináltak még hasonlót nemcsak Vértesszőlősön, de talán a tágabb környezetünkben sem. Olyan egyedülálló dolgot alkottunk, amely méltán nyerte el a tanárok, diákok, ismerősök megbecsülését. Az IQ Klub működése kihatott a tagok életére is, egy kicsit mindenki belevitte a saját egyéniségét a Klubba, és egy kicsit talán mindenki gazdagodott olyan dolgokkal, amelyeket ez a közösség tudott megteremteni.
Még a Klub működése idején megbeszéltük, hogy ha sikerül összehozni a tagokat, akkor szervezünk IQ-találkozót a nyári szünet ideje alatt. Bár hosszas szervezés zajlott a nyáron, ez sajnos nem jött össze, mert nem sikerült olyan időpontot találni, ami mindenkinek jó lett volna. Ez annyira nem is meglepő, hisz mindenkinek volt sokféle elfoglaltsága, ezenkívül már nem mindenki lakik Szőlősön, van, aki innen elég messze. IQ-találkozó azóta sem került megrendezésre, és már egyre kevesebb esély van rá, hogy a volt tagok egyszer összejöjjenek nosztalgiázni egyet.
Szeptembertől a tagok öt különböző középiskolába jártak, ezért egy új helyszínen se lehetett volna folytatni az IQ-zást. Ami talán nem is baj, mert az IQ Klubot nem tudom máshol elképzelni, mint a szőlősi iskolaudvaron...
A megszűnés óta is elő-előkerül az IQ Klub a tagok közti beszélgetésekben. A honlap ma is változatlanul üzemel, és bár lassabban, de azért most is nő a nézettsége. A megszűnéskor ez 1600 körül volt, most 65 híján 5000. Hozzászólások is érkeznek továbbra is, persze ritkábban, mint akkor.

Úgy látszik, sokan voltunk jókor, jó helyen, hogy ezt meg tudtuk csinálni. Úgy gondolom, az IQ Klub nélkül jóval szegényebb lett volna a szőlősi iskolai pályafutásunk. Büszke vagyok rá, hogy valami olyat tudtunk alkotni, amit előttünk senki. Remélem, hogy ez a másfél év soha nem merül feledésbe, és a volt tagok mindig örömmel gondolnak vissza arra az időre, amit az IQ Klubban töltöttünk.