Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5. rész - A fejlődés kezdetei

2009.07.22

5. rész

A fejlődés kezdetei

 

A honlap létrehozásával az IQ Klub elindult felfelé ívelő pályáján. Most már mindenki komoly, „igazi“ egyesületnek tekintette a klubot, nem holmi bohóckodásnak, bár fő célunk természetesen továbbra is ez volt. Az iskola diákjai közül egyre többen tudtak már az IQ Klub létezéséről, és egyesek megdöbbenve, mások egyszerűen röhögve figyelték tevékenységünket. Ebben az időben még leginkább az IQ-kő tisztelete kelthette fel a figyelmet, de ez is épp elegendő volt ahhoz, hogy a többség teljesen hülyének nézzen bennünket. (És akkor még nem is galoppoztunk...) Főleg az ekkori ötödikeseknek szúrt szemet ez a kibontakozó őrület, hiszen ők már 2007-ben is nyomon követtek minket, sokat „támadtak“ ebben az időben.

Épp egy ekkori ötödikes, Schöffer Attila volt az, aki még a 2007-es „harcok“ idején megismerte az IQ Klubot, és most már, ötödikes lévén, már szabadon járhatott oda. (A Klub a felsős udvaron volt, alsósok elvileg nem mehettek oda.) Egyre több időt töltött velünk, végül már szinte minden szünetben ott volt, ahogy mi is. Így felmerült a gondolat, hogy ő is csatlakozhasson az egyesülethez. Miután már hosszú ideje, hetek óta hűségesen látogatta a klubot a szünetekben, úgy döntöttünk, megérdemli, hogy beléphessen. Az ez idő tájt megírt Törvénykönyv értelmében az összes tag szavazata kellett ahhoz, hogy csatlakozhasson. 2008. február 1-jén ez meg is történt, a szavazás után Mucót ünnepélyesen IQ-ssá ütöttük. Így ismét hatan voltunk az egyesületben.

Mint már említettem, ebben az időben keletkezett a Klub Törvénykönyve, ami az IQ Klub szabályainak gyűjteménye. Ezt én írtam, és a többiekkel másnap, az iskolában megszavaztuk. Fölkerült a honlapra is, így bárki számára elérhetővé vált. Később történtek rajta apróbb módosítások, de a lényege a Klub megszűnéséig nem változott.

A Törvénykönyv legfontosabb szabályai vázlatosan: az IQ Klub önálló, független szervezet; alaptevékenysége a pupozás; minden tagja egyenlő; valamint a tagváltozások szabályai. (A teljes Törvénykönyv elérhető az IQ Klub honlapján.) Tartalmazta még a tagdíjfizetést is: ez megint csak azt jelezte, hogy az IQ Klub már egy fejlett egyesület volt, hiszen önálló pénzgazdálkodással rendelkezett. A tagdíj összege 100 Ft/fő/tanév volt, ami nem jelentett különösebb megterhelést a tagoknak. A Klubot ezen felül is lehetett anyagiakkal támogatni, ezt jónéhányan meg is tettük. A Klub pénzét Santavecz Ferenc kezelte. Fontos még, hogy a tagoknak kötelességük megvédeni az IQ Klubot „mind fizikailag, mind erkölcsileg“. A Törvénykönyv keletkezése is fontos állomás volt az IQ Klub fejlődésében, egyetlen elődje sem rendelkezett hasonlóval.

Ebben az időszakban fontosabb esemény volt még a szemétszedés az IQ Klubban. Erre azért volt szükség, mert az iskola más diákjai rendszeresen szemeteltek itt. A szemétszedő akció február 12-én indult, ez az esemény a honlapra is fölkerült. Néhány nap alatt eltávolítottuk az összes szemetet a Klub területéről.

Az IQ Klub tehát szépen gyarapodott, mi is egyre jobb elfoglaltságokat találtunk magunknak. Aztán egy szép napon elkezdtem mesélni a többieknek a Gyalog Galopp című filmről, néha már galoppoztam is a Klub területén, a többi tag meghökkenését kiváltva. Ahogy kitartóan népszerűsítettem a filmet, hamarosan egy újabb őrület bontakozott ki...