Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


8. rész - A honlap fejlődése

2010.01.02

8. rész

A honlap fejlődése

 

Tavasszal tovább folytatódott a honlap fejlesztése, sorra kerültek fel az új dolgok, és egyre gyarapodtak a hozzászólások. Szinte nem telt el úgy nap, hogy ne üvöltöttük volna a honlap címét az IQ Klubban, vagy az iskola más területein… Mint kiderült, ez egy igen hatásos, ám kissé meghökkentő módja volt a honlap reklámozásának, mindenesetre illett az IQ Klubhoz. A honlapra egyaránt küldtek hozzászólásokat osztálytársaink, tagok szülei, más szőlősiek és ismeretlen személyek is. Ez utóbbiak néha értelmes üzenetek voltak, de sokszor nyilvánvalóan az irigység vezérelte a küldőit. Még februárban érkezett egy kiemelkedően ostoba hozzászólás, amely azzal próbált megijeszteni minket, hogy az „eOldal csődbe megy, és amelyik honlap nem ér el egy bizonyos nézettséget, az megszűnik”… Nem tudom, hogy a küldő értelmi színvonalát idézte-e a küldemény, vagy csak minket tisztelt meg a bölcsességeivel, mindenesetre az ilyen hazudozó, gúnyolódó üzenetek természetesen nem maradhattak fenn a honlapon. Ahogy az a Hírek menüpont tetején is látszik, jogunkban állt törölni az IQ Klubot illetve a tagjait sértő üzeneteket, valamint a trágár vagy hazug irományokat. Ezzel éltünk is, a lehető legrövidebb időn belül leszedtem az ilyen irományokat. Ezenkívül a nemkívánatos üzengetők IP címét le lehetett tiltani, ezt majdnem minden esetben meg is tettük. Hála a fenti intézkedéseknek, egy idő után csökkent az ilyen üzenetek száma.
A honlap felépítését szemügyre véve látható, hogy inkább függőleges kiterjedésű, baloldalt helyezkednek el a különféle hivatkozások. A nyitólapon szereplő két kép illett az egyesülethez, ezért ezeket állítottam be. A bal oldali szalagban föntről lefelé először a menüt, ezután a képgalériákat, linkeket találjuk, ezt követi egy keresési eszköz az eOldalas honlapok között, majd egy egyszerű archívum, végül legalul a statisztika doboza. Ez már (és a többi felsorolt elem is) kezdettől része volt a honlapnak, úgy gondoltam, mindegyik hasznos, a statisztika pedig a honlapnak egyfajta népszerűségi indexe, minden látogató láthatja, hogy eddig hányan tekintették meg a honlapot. A megalakulástól volt még a honlapon egy Legutóbbi képgaléria hivatkozás, ezt azonban egy idő után kiszedtem, hogy ne aránytalanul növekedjen a képgalériák nézettsége. A ma a honlapon látható hirdetések ekkor még nem voltak ott, ezeket az eOldal rendszer helyezte el, jóval a megszűnés után.
Mint ahogy arról már szó volt, a bejegyzések közül az első három időrendben Történet, Tagok, Hírek. Február 20. körül új szöveget írtam a Történethez, amely jobb és részletesebb volt az előzőnél. Ezután a Klub legfontosabb eseményei kerültek be ide.
A Tagokat, ha volt valami változás, mindig aktualizáltuk, értelemszerűen a jelenlegi vagy a volt tagokhoz kerülhetett új név. Megkülönböztetésül a tagok mindig nagyobb betűvel szerepeltek.
A Hírek menüpont lett a honlap leggyakrabban frissített és legnagyobb bejegyzése, a Klubban történő fontosabb események kerültek fel ide, előtte általában a tagokkal ezt megbeszéltük. Ez egy szöveges rész, amely az idő múlásával egyre hosszabb lett, mert úgy gondoltam, nem törlök ki semmit a felkerült adatokból. Egy idő után külön lettek választva a friss hírek és a régebbi hírek, melyek között időrendben visszafelé haladva lehetett böngészni. A bejegyzésben csak egy kép van, amely kókuszdiókat ábrázol, nyilván az aktuális téma mellé került fel.
Miután mindkét Gyalog Galoppal foglalkozó írás felkerült a honlapra, ésszerűnek tűnt egyértelműen megkülönböztetni őket. Ezért a régebbi írást átneveztem, az új név Gyalog Galopp-történelem (Rövid filmajánló) lett, jelezve, hogy ez egy rövidebb, kedvcsináló dolog, míg a másik, funkciójához hűen, a De mi is az a Gyalog Galopp? Részletes ismertetés címet kapta.
Az IQ-mesékhez több történet is érkezett, mégpedig három, három különböző IQ-s tollából. Ezek mindegyike rövid, ámde szellemes, egyedi történet, melyek méltán kerülhettek fel a honlapunkra.
Ahogy arról már szó volt, Schöffer Attila tervezte az indulását a diákkirály-választáson. A honlapon új bejegyzés készült, ahova a kampányanyagok és buzdító gondolatok kerültek volna fel, ám miután ezt nem engedték, csak egy rövid beszámoló került fel a Diákkirály-választásba, amellyel közöltük sérelmünket a látogatóknak. Később se vettem le a honlapról, hadd emlékeztessen az iskola hozzáállására az IQ Klubhoz.
Ami a képeket illeti, a honlapon 26 fénykép van 4 képgalériában, egy kivételével mindegyik IQ-s célra készült. Talán a legjobb, ha ezeket felsorolásszerűen jellemzem.
·        IQ Klub felülnézetből – 2008. 01. 26-án hoztam létre, egy képet tartalmaz, mely Vértesszőlős régi honlapjáról származik. Ez volt az első kép a honlapon, és néhány napig az egyetlen is, mivel ekkor még nem rendelkeztünk mással/jobbal. A felülnézeti képen az IQ Klub egy része látható, bejelöltem, hogy hol. Így legalább a nem annyira tájékozottak el tudták helyezni az egyesületet a faluban.
·        A második képgaléria a Titusz, ezt 2008. 01. 31-én csináltam meg, két képet tartalmaz (eredetileg egy volt). (Jellemző az akkori viszonyokra, hogy előbb került fel kép egy elődszervezetről, mint magáról az IQ Klubról – hiába, ez még nagyon a honlap elején volt…) Ami először felkerült, azt Santavecz Ferenc készítette, én meg kicsit módosítottam… Ezen a Titusz-bödön látható. A másikat Szlis Csaba Zsolt fényképezte, és látszik az egész Titusz-terület, Tuja bá’-val a középpontban. Viszont itt már hiányzik a kerítés a Titusz-bödön mellől, ami fontos volt a játékok szempontjából. Jó, hogy érdekességként ezeket a képeket is lehet nézegetni a honlapon, végülis az IQ Klub legnagyobb elődjéről van szó.
·        Harmadikként készült el a Képek az IQ Klubról 2008. 02. 02-án, ez tartalmazza a legtöbb képet (17-et). Ez volt a legnépszerűbb képgaléria, ami nem is csoda, hiszen itt jelentek meg a várva várt képek az IQ Klubról. A képek nagy részét Szlis Csaba Zsolt készítette, néhányat pedig Szabó Roland. Több részletben kerültek fel képek, a Roland által fényképezettek a ballagás után (ezek a képek a ballagás napján, a Klub megszűnését követő nap készültek). Ez utóbbiak fényképezőgépes, míg a többiek leginkább mobilos képek. Láthatunk itt sok képet az IQ Klubról, különböző helyzetekben és irányokból, de a Klub különleges objektumai is megtalálhatók itt: a meggyfa, a málna, az IQ-börtön, az eperfa. Az IQ-dombról, valamint az IQ-kőről is készültek képek. Ma is ez a legnépszerűbb képgaléria.
·        Az utolsóként elkészült képgaléria Az IQ Klub tagjai, ez 2008. 03. 12-én készült. Már ezeket is nagyon vártuk, és nagyon jó volt, amikor végre elkészültek, és viszontláthattuk magunkat a honlapon… Az itt látható képeket Hajduk Krisztián, Ibolya Milán, Pillinger Péter készítette. Az első négy kép, ami fölkerült, februárban és március elején készült, már Schöffer Attila felvétele után. Megegyeztünk, hogy lesz komoly és galoppozós kép is, hisz ennél jobban semmi sem szemléltethette volna tevékenységünket… Végül készült egy komoly csoportkép, valamint három galoppozós: elölnézeti, oldalnézeti és hátulnézeti. Nagy sikere lett ezeknek a képeknek, hiszen így már ország-világ előtt, visszavonhatatlanul kifejeztük értékrendünket… Talán ezek azok, amelyek a legjobban mutatják, hogy milyen volt az élet az IQ Klubban, hogyan telt egy átlagos szünetünk… A másik két kép május 9-én készült. Az új képek készítésének az volt az oka, hogy időközben két tag kilépett, két új tag viszont belépett az egyesületbe, és természetesen szerettük volna, ha az aktuális viszonyoknak megfelelő képek is lennének a honlapon. A régieket nem távolítottuk el, mert azok is hozzátartoznak a Klub történetéhez. Így hát elkészült a két új csoportkép, galoppozós képeket ezúttal nem csináltunk. Hamarosan ezek is felkerültek a honlapra. Így az IQ Klub minden tagjáról van kép a honlapon, Sztankó Dániel kivételével, aki még a honlap létrejötte előtt kilépett az egyesületből. Az itt lévő képek mind mobiltelefonnal készültek. Jó érzés ma is ezeket a képeket nézegetni, mindig eszembe jut, mi minden történt ott, mennyi őrültséget csináltunk a Klubban…
A továbbiakban röviden elmondom, még milyen események történtek a honlappal kapcsolatban, főleg a Hírek menüpont segítségével.
A Híreknél kezdettől fogva készítettem statisztikákat, hogy a látogatók is hozzáférhessenek a nézettségi adatokhoz. A statisztikákat körülbelül hetente csináltam, kivéve június elejét, mert akkor az osztálykirándulás miatt nem készült. Eleinte sima szövegként, később táblázatos formában készültek (2008. április 23-tól). Rájöttem, hogy így sokkal átláthatóbb az egész. Az első közeli képek február 6-án kerültek fel a honlapra. Február 21-én az iskolában eldöntöttük, hogy váltogatni fogjuk a honlap színét, ami eredetileg a kék volt. Még aznap zöldre változtattam, ezután volt még piros is, végül megkapta a mostani fekete-barnás színt, ami azóta se változott. Ekkor döntöttünk a Történet bejegyzés kibővítéséről is. Február 22-én egy apróbb módosítást végeztem a képgalériák kezelésében, ám később visszaállítottam az eredetit, mert az jobbnak bizonyult. Február végén – március elején döntöttük el, hogy a meglévő három mellé minden tag „ajánlhat” egyet a honlapra. Az eredeti linkek (Vértesszőlős, az iskola, valamint a Gyalog Galopp honlapja) az egész egyesülethez kapcsolódtak, ezért döntöttünk úgy, hogy a tagok így is kifejezhessék egyéniségüket… Később az egy link kevésnek bizonyult, március 11-én úgy döntöttünk, hogy mindenki két linket ajánlhat a honlapra. Felmerült az ötlet, hogy helyezzünk el hirdetéseket a honlapon, amennyiben valaki ezt igényli – ezért nem kértünk volna semmit, hiszen így is terjesztettük volna a honlap hírét. Ezt a lehetőséget meg is szavaztuk (március 19.), tíz nap múlva azonban kiderült, hogy ezt az eOldal nem engedélyezi. Így végül nem tettünk fel reklámot a honlapra. Ahogy arról már szó volt, április 9-én a honlap nézettsége elérte az 1000 látogatót. Május 19-én újabb képek (ezúttal 8) kerültek fel a honlapra. Ezek között voltak az új csoportképek is. 2008. június 11-én kissé szomorúan álltam neki elkészíteni a heti statisztikát, mivelhogy ez volt az utolsó. Az IQ Klub két nap múlva megszűnt, ahogy azt már elterveztük. Furcsa volt, hogy az addig minden héten elfoglaltságot jelentő honlapozásnak vége lesz, talán ezért is csináltam meg 2008 végén az IQ-fan oldalt, hogy ismét lehessen valamit szerkeszteni… Ekkor már minden bejegyzés és képgaléria nézettsége 100 fölött volt, a honlapot pedig addig a napig 1648-szor kereste fel valaki.
Ezután már csak egy szöveg került fel a Hírek menüpontba, röviddel a megszűnés előtt, amely az egyesület megszűnését, és annak körülményeit adta tudtul. A megszűnés után került fel a jelenlegi szöveg a kezdőlapra, azelőtt egy üdvözlet volt itt, és az egyesület jelmondata: MINDÖRÖKKÉ IQ KLUB.

2008. június 13-án az IQ Klub mintegy másfél év után befejezte működését. Ezzel lezárult egy hosszú korszak a honlap történetében, az iskolában, és úgy gondolom, a mi életünkben is. A honlap azonban – így döntöttünk – fennmaradt, örök emlékműveként az IQ Klubnak.